Keramikprocessen

Från lera till färdigt alster

För att ge liv och mening åt en klump med lera behöver den genomgå flera olika steg och långa väntetider...

  1. När leran tas ur påsen ska den knådas ordentligt för att få bort eventuella luftbubblor och bli redo för nästa steg.
  2. Leran kan formas på drejskivan eller för hand. Här är det viktigt att leran inte hunnit bli för torr.
  3. När leran har torkat till så kallat "läderhårt" stadie (vilket tar ca en dag) är det dags att beskicka (trimma) alstret på drejskivan. När önskad form är uppnådd går det att montera på eventuella detaljer så som handtag eller pipar.
  4. Torktid! Alstret måste nu torka helt. Detta tar flera dagar och ju större alster desto längre tid tar det.
  5. Efter det har torkat kan man passa på att fixa en sista putsning för att släta ut eventuella skavanker. I detta stadie är alstret väldigt ömtåligt och måste hanteras varsamt.
  6. Skröjbränning! Här bränns alstret för första gången och för våra leror bränner vi dem i 960 grader. Efter ungefär ett dygn går det att tömma ugnen, när det svalnat tillräckligt.
  7. Glasering! Beroende på teknik går det att antingen måla dekorationer med pensel eller doppa i glasyrvätska. Det är viktigt att det blir jämna lager och att det inte är glasyr på undersidan av alstret då det kan fastna i ugnen och gå sönder.
  8. Glasyrbränning! Alla alster lastas varsamt in i brännugnen igen och bränns nu till ca 1240 grader. Det tar ca 10 timmar för ugnen att komma upp i temperatur och ännu fler tills den svalnar.
  9. När alstren är färdigbrända kan de putsas med speciellt slippapper för att få bort eventuella vassa kanter.
  10. Nu är alstret färdigt!
Testa keramik på workshop